gnoe

3 weetjes

5 quizvragen

Gnoes of wildebeesten (Connochaetes) leven in de savannes van Zuidelijk Afrika.
Ze leven in grotte kudden en zijn bekend vanwege hun enorme migratiebewegingen. Ze trekken in grote kolonnes van de ene plaats naar de andere op zoek naar voedsel en water.
Ze leggen per jaar duizenden kilometers af en trotseren tijdens hun tocht talrijke gevaren. Vooral het oversteken van rivieren is een hachelijke onderneming.
Velen verdrinken of worden opgepeuzeld door krokodillen.
Een volwassen gnoe heeft een schouderhoogte van 125cm tot 150 cm en een gewicht tussen de 120–270 kg.
Ze kunnen maximum snelheden behalen van 65 km/uur.
Ze worden gemiddeld 20 jaar oud. Sommige exemplaren worden meer dan 40 jaar oud.
Er zijn twee soorten gnoes, de Witstaartgnoe en de Blauwe gnoe.