kameel

6 weetjes

2 quizvragen

De kameel (Camelus bactrianus) is een hoefdier. Je hebt 2 ondersoorten, de huiskameel en de wilde kameel. De wilde kameel is met uitsterven bedreigd en komt nog maar zelden voor in China en Mongolië.
De wilde kameel trekt rond in kleine kuddes (1 man en een zestal wijfjes met hun kinderen).
4.500 jaar geleden werden de kamelen gedomesticeerd in Turkestan en Iran. Ondertussen vinden we ze in gans centraal Azië. (Turkije, Afghanistan, Iran, het GOS en China).
De twee bulten zijn voedsel- en waterreservoir in de vorm van vet. Een kameel kan bij een woestijnstorm zijn neusgaten dicht houden om te voorkomen dat er zand binnen dringt.
Kamelen zijn perfect aangepast aan hun leefomgeving en kunnen het enkele weken zonder te drinken uithouden.
De dromedaris is een kameel met 1 bult. Daarom wordt hij ook de éénbultige kameel genoemd. De dromedaris komt nu veel Noordelijk Afrika voor als gedomesticeerd last -en rijdier.