Quiz aardrijkskunde

10 vragen

1) Welk volk bewoonde Nieuw-Zeeland toen Abel Tasman het land in 1642 ontdekte ?

Tijdens de vroege middeleeuwen ontdekten de Maori's Nieuw-Zeeland. Ze kwamen uit Polynesië en verdreven de werkelijke oorspronkelijk bewoners van het land.

2) Welke bergketen ligt in Zuid-Amerika ?

Het Andes gebergte loopt langs de westkust van Zuid-Amerika. Is 7000 km lang, tot 160 kilometer breed en is gemiddeld een 4000 meter hoog.

3) In 1906 verwoestte een zware aardbeving de stad San Francisco. Aan welke breuklijn ligt deze stad ?

De San Andreas-breuk is een 1300 kilometer lange breuklijn in Californië, Amerika. De Aardplaten schuiven hier tegen elkaar wat regelmatig aardbevingen met zich meebrengt. In 1906 werd stad San Francisco bijna volledig verwoest, met een balans van 3000 doden. In 1989 werd de stad opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Toen vielen er 60 slachtoffers. Het is bijna zeker dat de stad in de toekomst weer getroffen zal worden door zware aardbevingen.

4) Waar vinden we de Gobi of Gobiwoestijn ?

5) Hoe worden vulkanen genoemd die zich onder het wateroppervlak bevinden ?

De meeste vulkanen bevinden zich onder het wateroppervlak van de oceanen.

6) Wat is het snelste dier van Australië ?

De grote Kangoeroesoorten kunnen snelheden behalen van 70 km/uur en meer ! De kangoeroe is het snelste landdier van Australië !

7) Wat is het hoogste punt van Vlaanderen ?

Het dorp Remersdaa,l een deelgemeente van Voeren, in de provincie Limburg, is het hoogste punt van Vlaanderen en ligt op een hoogte van 287 meter. De Kemmelberg is een heuvel van 156 meter hoog en ligt in de provincie West-Vlaanderen.

8) Wat was het eerste verkenningsvoertuig op Mars ?

In 1997 bracht de pathfinder-sonde de Sojourner op het Marsoppervlak om voornamelijk gesteenten te onderzoeken en foto's te maken.

9) Welke ruimtesonde vertrok in 1977 en passeerde in 1986 als enige Uranus ?

Uranus is heel ver weg van de aarde. Met een telescoop kun je niet veel van hem zien. De meeste informatie hebben we van de Voyager 2 die in 1986 op een afstand van circa 9,1 miljoen km voorbij Uranus vloog. Daarvoor was de Voyager 2 naar Jupiter (1979) en Saturnus (1981) geweest.

10) In welke grot vinden we de oudste rotstekeningen tot nu toe gevonden ?

De Chauvet-grot gelegen in de Ardèche(Frankrijk) is zo'n een 30.000 jaar geleden beschilderd. De grot bevat tientallen tekeningen van dieren waaronder oa. leeuw, mammoet, paarden, bizons en een neushoorn. Men dacht eerst dat de Cro-Magnon-jagers de rotstekeningen hadden aangebracht, maar omdat ze zo oud zijn denkt men dat het de Neanderthalers moeten geweest zijn.

Gefeliciteerd !