Quiz aardrijkskunde

10 vragen

1) Wat is de hoogste berg van Nieuw-Zeeland ?

Aoraki/ Mount Cook heeft een hoogte van 3.754 meter.

2) Hoe noemt een pegel die aan het plafond van een grot hangt ?

Water dat van de grotzoldering druppelt laat steeds een klein beetje calciet achter. Calciet is een mineraal. Na duizenden jaren wordt een hangende druipsteen of stalactiet gevormd.

3) Wat was het eerste verkenningsvoertuig op Mars ?

In 1997 bracht de pathfinder-sonde de Sojourner op het Marsoppervlak om voornamelijk gesteenten te onderzoeken en foto's te maken.

4) Wat is het grootste zoetwatermeer ter wereld (oppervlakte) ?

Het Bovenmeer (Lake Superior) is het grootste zoetwatermeer ter wereld qua oppervlakte. Het Baikalmeer in Rusland is het grootste qua inhoud. De Kaspische zee is de grootste maar bevat zout water. Het Victoriameer is het 2e grootste zoetwatermeer ter wereld.

5) Hoe noemt men een vulkaan dat een immense eruptie kan voortbrengen met mondiale en catastrofale gevolgen ?

Volgens sommige wetenschappers kan een supervulkaan zelfs een Ijstijd teweeg brengen. Meestal zijn het vulkanen met weinig reliëf en komen ze voor als kloven en gaten in de bodem. Toba op Sumatra en de Yellowstone-caldera zijn supervulkanen.

6) Het Hol van Vrtoglavica,een grot in Slovenië, is de diepste ondergrondse verticale hoogte ter wereld. Hoe hoog is deze ruimte ?

7) Wat is de langste rivier van China ?

De Yangtze rivier heeft een totale lengte van meer dan 6.418 kilometer. Het is de langste rivier van Azië en de derde langste ter wereld.

8) In 1906 verwoestte een zware aardbeving de stad San Francisco. Aan welke breuklijn ligt deze stad ?

De San Andreas-breuk is een 1300 kilometer lange breuklijn in Californië, Amerika. De Aardplaten schuiven hier tegen elkaar wat regelmatig aardbevingen met zich meebrengt. In 1906 werd stad San Francisco bijna volledig verwoest, met een balans van 3000 doden. In 1989 werd de stad opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Toen vielen er 60 slachtoffers. Het is bijna zeker dat de stad in de toekomst weer getroffen zal worden door zware aardbevingen.

9) Eten ijsberen pinguïns ?

Ijsberen leven op de Noordpool. Pinguïnsleven op de Zuidpool.

10) Wat is de tweede hoogste berg ter wereld ?

Met 8.611 meter is de K2, gelegen in de Himalaya de 2de hoogste berg ter wereld. Hij is extreem moeilijk te beklimmen. 1 op 4 komt niet levend terug.

Gefeliciteerd !