Quiz aardrijkskunde

10 vragen

1) Wat betekent de term uit de biologie 'Troglofiel' ?

Voorbeelden van troglofiele dieren zijn vleermuizen, olmen (soort salamander) , zweepspinnen, ...

2) Hoe noemt de vele vulkanen in de Grote of Stille Oceaan die samen een grote ring vormen ?

De ketting van Vulkanen reikt van de kusten van Noord en Zuid Amerika tot oa . Japan, Indonesië en Nieuw-Zeeland. 128 vulkanen zijn er actief waarvan 65 als gevaarlijk beschouwd worden. De ring van vuur gaat over een lengte van 3500 kilometer. In het Engels noemt deze ring 'Pacific Ring of Fire '

3) Hoe wordt het nationale rugby team van Australie nog genoemd ?

4) Hoe noemt een pegel die aan het plafond van een grot hangt ?

Water dat van de grotzoldering druppelt laat steeds een klein beetje calciet achter. Calciet is een mineraal. Na duizenden jaren wordt een hangende druipsteen of stalactiet gevormd.

5) Wat is de langste rivier van Frankrijk ?

De Loire heeft een totale lengte van iets meer dan 1000 kilometer. De rivier ontspringt in de Ardèche en mondt uit in de Atlantische Oceaan bij Saint-Nazaire.

6) Wat is de grootste zee op Aarde?

De Chinese Zee, een deel van de Grote oceaan.

7) Welk levend wezen bezocht als eerste de ruimte ?

Fruitvliegen waar de eerste levende wezens die de ruimte werden ingeschoten. Dit door de Amerikanen met een buitgemaakte Duitse V2 raket.

8) Wat is de diepste grot van België ?

De grot van Trou Bernard gaat tot op een diepte van 140 meter. De Grotten van Rochefort volgen met een diepte van 134 meter.

9) In 1906 verwoestte een zware aardbeving de stad San Francisco. Aan welke breuklijn ligt deze stad ?

De San Andreas-breuk is een 1300 kilometer lange breuklijn in Californië, Amerika. De Aardplaten schuiven hier tegen elkaar wat regelmatig aardbevingen met zich meebrengt. In 1906 werd stad San Francisco bijna volledig verwoest, met een balans van 3000 doden. In 1989 werd de stad opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Toen vielen er 60 slachtoffers. Het is bijna zeker dat de stad in de toekomst weer getroffen zal worden door zware aardbevingen.

10) Hoe noemt je de lijn waarboven geen bomen meer groeien ?

Gefeliciteerd !