Quiz aardrijkskunde

10 vragen

1) Wat is de hoogste berg van Afrika ?

Kilimanjaro ligt in het Noorden van Tanzania en is met een hoogte van 5.892 meter de hoogste berg van Afrika. Eigenlijk is het een bergketen bestaande uit 3 vulkanen. Het is tevens de grootste vrijstaande berg ter wereld.

2) Wat is de diepste plek in de oceaan ?

De diepste plekken in de oceaan zijn de diepzeetroggen. Er zijn 31 diepe troggen. Marianentrog Noordelijke Grote Oceaan 11.035 meter Tongatrog Zuidelijke Grote Oceaan 10.882 meter Japantrog Noordelijke Grote Oceaan 10.554 meter Koerilentrog Noordelijke Grote Oceaan 10.542 meter Filipijnentrog Filipijnenzee 10.540 meter

3) Waar druppels water op de grotbodem vallen groeit een zuil van kalksteen. Hoe noemt men deze zuil ?

4) Hoe noemt de plek waar de aardbeving begint ?

Hypocentrum is de plaats waar de aardbeving ontstaat. Het epicentrum is de plaats op het aardoppervlak loodrecht boven het Hypocentrum.

5) In welk jaar bereikte een Oekraïens team van speleologen voor het eerst een diepte van 2000 meter of het 2000-meterpunt ?

In 2004 daalde een groep geologen af in de Voronjagrot (Abchazië, Gergië), de diepste grot ter wereld. Ze gingen voor het eerst in de geschiedenis onder het 2000-meterpunt.

6) Wat is het grootste meer van de wereld ?

Met een oppervlakte van 371.000 km2 is de De Kaspische Zee het grootste meer op aarde. He zoutwatermeer ligt op de grens van Azië en Europa.

7) Wat is het grootste zoetwatermeer ter wereld (oppervlakte) ?

Het Bovenmeer (Lake Superior) is het grootste zoetwatermeer ter wereld qua oppervlakte. Het Baikalmeer in Rusland is het grootste qua inhoud. De Kaspische zee is de grootste maar bevat zout water. Het Victoriameer is het 2e grootste zoetwatermeer ter wereld.

8) Welke groente bevat het meeste Vitamine C ?

Broccoli bevat ongeveer 90 milligram aan Vitamince C per 100 gram.

9) Waar liggen de Balearen ?

De Balearen liggen in de Middelandse zee voor de kust van Spanje. De eilandengroep bestaat uit 6 eilanden; Majorca, Minorca, Ibiza en Formentera, Cabrera en Dragonera. Majorca (Mallorca) is het grootste eiland, de hoofdstad is Palma de Mallorca. Samen hebben ze een oppervlakte van bijna 5000 km². Er wonen meer dan 1 miljoen mensen op de eilanden.

10) Bevat de Kaspische Zee zoet -of zoutwater ?

Gefeliciteerd !