Quiz astronomie-ruimtevaart

10 vragen

1) Hoe heet het sterrenstelsel waar de aarde zich bevindt ?

2) Wie ontdekte dat de aarde rond de zon draait en niet andersom ?

De Poolse priester sterrenkundige Nicolaus Copernicus publiceerde zijn theorie in 1543. Hij ontdekte dat de zon (en niet de aarde) het middelpunt is waar de planeten omheen draaien.

3) Welke hemellichaam werd in 2006 gedegradeerd van een planeet naar een dwergplaneet ?

De Internationale Astronomische Unie (IAU) wijzigde in 2006 de definitie van een planeet. Pluto is vanaf dan officieel een dwergplaneet.

4) Hoe wordt een sterrenkundige ook nog genoemd ?

5) Pluto heeft 1 maan ?

Charon is een unieke maan in ons zonnestelsel. Hij is half zo groot als Pluto. De meeste manen zijn veel kleiner tov hun hun planeet.

6) Wat is de hoogste berg in ons zonnestelsel ?

De Olympus Mons op de planeet Mars is meer dan 20 kilometer hoog en daarmee de hoogste berg in ons zonnestelsel. De hoogste berg op Venus,de Mawwell Montes, is ongeveer 10 kilometer hoog.

7) Hoe wordt een groep heldere sterren ook wel genoemd ?

Heldere sterren staan soms samen in groepen. Zo een groep noemt men een sterrenbeeld of constellatie.

8) Wie heeft Pluto ontdekt ?

De amerikaan Clyde Tombaugh ontdekte in 1930 Pluto. Hij werkte in de sterrenwacht van Percival Lowel, die op zoek was naar de negende planeet.

9) Hoe lang gaat de zon nog branden ?

De zon is 5 miljard jaar geleden onstaan en beginnen branden. Dit samen met het onstaan van ons zonnestelsel. Binnen 5 miljard jaar zal de zon heter worden, opzwellen en de aarde wellicht opslokken.

10) Wat is de zon ?

Veel sterren zijn kleiner dan de zon, maar heel veel sterren zijn groter. Er zijn sterren die tientallen zelfs hondertallen groter zijn dan de zon.

Gefeliciteerd !