Quiz mens-maatschappij

10 vragen

1) Tussen welke 2 steden reed de eerste trein in België

2) In welk land bevindt zich het langste stuk spoorweg zonder bocht ?

Het langste stuk spoorweg zonder bocht vinden we op één van de langste spoorlijnen te wereld. Tussen de Oostkust en Westkust van Australië,tussen Sydney en Perth ligt een spoorweg van 3968 km. Hier treffen we een stuk van 478 kilomter aan waar geen bocht te bespeuren valt.

3) De Motor is het dodelijkste voertuig in België. Hoeveel meer kans maak je op een dodelijk ongeval met een motorfiets dan in een wagen ?

Noorwegen is het 'veiligste' motorland van Europa. Daar maak je 'maar' 6 keer meer kans op een dodelijk ongeval. Slovakije spant de kroon met maar liefst 50 keer meer kans.

4) Zijn er ooit mensen op de diepste plek van de oceaan geweest (11 kilometer diep) ?

Slechts 1 maal ! In 1960 bereikte de Trieste de oceaanbodem van de Marianentrog Aan boord waren Jacques Piccard (zoon van Auguste Piccard) en luitenant Don Walsh.Ze zakten af tot een diepte 10 911 meter.

5) Tussen welke 2 steden reed de eerste trein in Nederland (1939) ?

De Arend, gebouwd in Engeland en eigendom van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij.

6) Welke sigaar werd in 1966 voor het eerst gemaakt, enkel voor Fidel Castro en zijn vrienden ?

De sigaar zou ontworpen zijn door Che Guevara. Enkel vrouwen mochten hem rollen. 1982 werd hij vrijgegeven voor het grote publiek. Hij werd onmiddellijk immens populair.

7) Op 1915 bracht een Duitse U-Boot het passagiersschip Lusitania, voor de kust van Ierland tot zinken. Hoeveel mensen vonden hierbij de dood ?

8) Welke Nederlandse stad werd op het einde van de 19e eeuw, wegens de grote sigarenindustrie, La ville fumée (de gerookte stad) genoemd.

9) Kon de Concorde sneller dan het geluid vliegen ?

De Concorde is het enigste supersonische passagiersvliegtuig ooit gebouwd. Je kon er in minder dan 4 uur over de Atlantische oceaan vliegen.

10) Welk land was in 2007 de grootste sigarenexporteur ter wereld ?

Nederland produceerde in 2007 meer dan 2 miljard sigaren en was daarmee in 2007 de grootste sigarenexporteur ter wereld. De meeste Nederlandse sigaren worden in België geproduceerd. In de lijst van grootste exporteurs vinden we België in de top-5 terug.

Gefeliciteerd !