Quiz mens-maatschappij

10 vragen

1) Iemand wel vis eet, maar geen vlees of gevogelte is een ?

Pescotariër (ook Pesco-vegetariërs genoemd) zijn mensen die het vlees uit hun voedingspatroon hebben geband, maar nog wel vis eten. Pescotariër worden officieel niet erkend als vegetariërs. Ze behoren tot de groep semi-vegetarisme. Pesco is afgeleid van het Latijnse woord 'pisces' dat vis wil zeggen.

2) Wie vond de Motorfiets uit in 1885 ?

In 1885 monteerde de Duitser Gottlieb Daimler een motor op een fiets. De eerste waren uitgerust met kleine stoommachines.

3) De Motor is het dodelijkste voertuig in België. Hoeveel meer kans maak je op een dodelijk ongeval met een motorfiets dan in een wagen ?

Noorwegen is het 'veiligste' motorland van Europa. Daar maak je 'maar' 6 keer meer kans op een dodelijk ongeval. Slovakije spant de kroon met maar liefst 50 keer meer kans.

4) Waar vinden we het grootste station ter wereld ?

Grand central station in New York is de grootste ter wereld. Op de bovenverdieping vinden we 41 sporen. Op de benedenverdieping 26 sporen. Leipzig Hauptbahnhof is het grootste station van Europa in oppervlakte. Gare du Nord is het grootste Europese station in aantal sporen.

5) Voor wat staat U-Boot

6) Hoeveel mensen konden er mee rijden met de Décuplette, een Franse fiets einde 19e eeuw ?

7) In welk jaar rolden de eerste Fords met een interval van 15 minuten van de band

Ford verbeterde het systeem van de lopende band en kon 8 keer meer produceren dan daarvoor werd gedaan.

8) Wat is hoogste snelheid dat voertuig op wielen ooit heeft gereden ?

In 1997 vestigde de ThrustSSC een wereldrecord met de supersonische snelheid van 1228,49 km/uur. Hij ging door de geluidsmuur.

9) Welke Amerikaanse stuntman staat in het Guinness Book of Records voor het breken van 37 Botten ?

Robert Craig, alias Evel Knievel is een stuntman bekend voor zijn lange-afstands-sprongen met de motorfiets. Hij vestigde meerdere records. Niet alle stunts vergingen hem zonder kleerscheuren. Zo belandde hij na een val in een coma voor een maand.

10) Wat was de eerste autofabrikant in België ?

In 1876 opgericht door Nicolas Vincke. In 1894 werd de eerste auto in Mechelen gemaakt. Dat in een fabriek waar treinen werden geproduceerd.

Gefeliciteerd !