Quiz mens-maatschappij

10 vragen

1) De Motor is het dodelijkste voertuig in België. Hoeveel meer kans maak je op een dodelijk ongeval met een motorfiets dan in een wagen ?

Noorwegen is het 'veiligste' motorland van Europa. Daar maak je 'maar' 6 keer meer kans op een dodelijk ongeval. Slovakije spant de kroon met maar liefst 50 keer meer kans.

2) Wanneer werd het watervliegtuig uitgevonden ?

Henri Fabre vond het watervliegtuig uit. Met zijn vliegtuig 'Le Canard' vloog hij 800 meter tijdens zijn eerste vlucht. Dat gebeurde op 28 maart 1910.

3) Hoe worden lange vrachtwagens met meerdere opleggers (3 en meer) genoemd in Engeland,Israel en Australië ?

4) Wat heeft de helikopter nodig zodat hij geen rondjes zou draaien ?

De staartrotor geeft een tegengestelde kracht tov de hoofdrotor. Waardoor de heli in balans blijft.

5) Wie pantenteerde het ventiel in 1888 en maakte als eerste een praktische luchtgevulde fietsband ?

John Dunlop ontwikkelde in 1887 een met luchtgevulde fietsband voor de fiets van zijn zoon. Hij wilde zijn zoon hoofdpijn besparen als hij over de hobbilige wegen reed. In 1888 kreeg hij het patent of het ventiel en de met luchtgevulde fietsbanden. Het patent op de luchtgevulde fietsbanden werd later ingetrokken omdat Robert William Thomson hem voor was.

6) Wat is de diepste plek in de oceaan ?

De diepste plekken in de oceaan zijn de diepzeetroggen. Er zijn 31 diepe troggen. Marianentrog Noordelijke Grote Oceaan 11.035 meter Tongatrog Zuidelijke Grote Oceaan 10.882 meter Japantrog Noordelijke Grote Oceaan 10.554 meter Koerilentrog Noordelijke Grote Oceaan 10.542 meter Filipijnentrog Filipijnenzee 10.540 meter

7) Hoe noemt men een bewaarkist voor sigaren om ze in goede conditie te houden ?

De Humidor houdt de luchtvochtigheid constant en beschermt de sgaren tegen de tabaksworm.

8) Wat is een Maglev trein ?

Magneetzweeftreiin zweeft door middel van een magneetveld over de rails. Deze techniek wordt magnetic levitation of kort Maglev genoemd.

9) Voor wat staat U-Boot

10) Welke sigaar werd in 1966 voor het eerst gemaakt, enkel voor Fidel Castro en zijn vrienden ?

De sigaar zou ontworpen zijn door Che Guevara. Enkel vrouwen mochten hem rollen. 1982 werd hij vrijgegeven voor het grote publiek. Hij werd onmiddellijk immens populair.

Gefeliciteerd !